zadanie z pochodnych z matematyki
ania03: Hejka, mam taki przykład z matematyki i nie mam pojęcia jak go rozwiązać.
lim(n→∞) pierwiastek z n stopnia [(3n−2n−5n2) ]
Byłabym wdzięczna za wszelkie starania i próby, bo bardzo zależy mi na rozwiązaniu tego
przykładu.
21 sie 12:57
ford:
lim
n→∞ n√3n−2n−5n2 = lim
n→∞ n√3n(1−(23)n − 5n2/3n) = (*)
obliczenia pomocnicze:
| 5n2 | | +∞ | | 10n | | +∞ | |
limn→∞ |
| = [ |
| ] = H = limn→∞ |
| = [ |
| ] = H = |
| 3n | | +∞ | | 3n*ln3 | | +∞ | |
| 10 | | 10 | |
= limn→∞ |
| = [ |
| ] = 0 |
| 3n*ln3*ln3 | | +∞ | |
| 2 | | 5n2 | |
Ponieważ limn→∞ ( |
| )n = 0 oraz (z obliczeń pomocniczych) limn→∞ |
| = 0, |
| 3 | | 3n | |
to
(*) = lim
n→∞ n√3n(1−0 −0) = (3
n)
1/n =
3
Wolfram to potwierdza:
"n"&assumption=%7B"F",+"Limit",+"limit"%7D+->"%2Boo"&assumption=%7B"FP",+"Limit",+"direction"%7D+->+"Left"&assumption=%7B"FVarOpt"%7D+->+%7B%7B"Limit",+"limitvariable2"%7D,+%7B"Limit",+"limit2"%7D,+%7B"Limit",+"direction2"%7D,+%7B"Limit",+"limitvariable"%7D,+%7B"Limit",+"direction"%7D%7D&assumption=%7B"C",+"lim"%7D+->+%7B"Calculator"%7D"">http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim&assumption=%7B"F",+"Limit",+"limitfunction"%7D+->"(3%5En-2%5En-5n%5E2)%5E(1%2Fn)"&assumption=%7B"F",+"Limit",+"limitvariable"%7D+->"n"&assumption=%7B"F",+"Limit",+"limit"%7D+->"%2Boo"&assumption=%7B"FP",+"Limit",+"direction"%7D+->+"Left"&assumption=%7B"FVarOpt"%7D+->+%7B%7B"Limit",+"limitvariable2"%7D,+%7B"Limit",+"limit2"%7D,+%7B"Limit",+"direction2"%7D,+%7B"Limit",+"limitvariable"%7D,+%7B"Limit",+"direction"%7D%7D&assumption=%7B"C",+"lim"%7D+->+%7B"Calculator"%7D
21 sie 13:09
ford:
trzeba (ręcznie) skopiować CAŁY link z wolframa aby ukazało się potwierdzenie z jego strony
21 sie 13:12
ICSP: | 5n2 | |
Ponieważ ciąg : |
| jest zbieżny do 0, wiec od pewnego miejsca jego wyrazy są |
| 3n | |
| 1 | |
mniejsze od |
| . Analogicznie rozumowanie można zastosować do ciągu |
| 4 | |
| 2 | |
( |
| )n. Dlatego dla dostatecznie dużego n mamy: |
| 3 | |
Co daje
i w konsekwencji
co daje oszacowanie od dołu.
Granica jest równa 3.
21 sie 13:18
ania03: Aaa to już teraz rozumiem. Dzięki za rozwiązanie
21 sie 13:29