Dowód
xxx: Wykaż ze jeżeli a i b są liczbami rzeczywistymi dodatnimi to (a+b)( 14 + 12 )
większe bądź równe 4
21 sie 10:15
Jerzy:
Jak wykazać bzdurę ?
21 sie 10:18
xxx: A jak zacząć w ogóle rozwiązywać takie coś?
21 sie 10:23
Jerzy:
Podejrzewam,że źle przepisane.
| | 3 | | 9 | |
Zauważ,że np: a = 1 i b = 2 , mamy: (1 + 2)* |
| = |
| < 4 |
| | 4 | | 4 | |
21 sie 10:28
xxx: A rozumiem już
21 sie 10:36
PW: Zadanie z dzisiejszej matury poprawkowej:
Udowodnić, że
21 sie 16:53
Maciess: a
2+2ab+b
2≥4ab
a
2−2ab+b
2≥0
(a−b)
2≥0
Okej? Ciężko się z telefonu piszę
21 sie 17:21
Adamm: okej
21 sie 17:26
PW: Oczywiście musi być magiczna formułka "Kolejne nierówności są równoważne" (idzie o
mnożenie przez
ab>0
z założenia).
21 sie 17:35
Mila:
Korzystamy z własności:
| | a | | b | |
1) a>0 i b>0 to |
| + |
| ≥2 − równość dla a=b |
| | b | | a | |
| | 1 | | 1 | |
2) a>0 i b>0 to (a+b)*( |
| + |
| )≥4 |
| | a | | b | |
| | 1 | | a | | b | | b | | b | | a | |
L=a* |
| + |
| + |
| + |
| =2+ |
| + |
| ≥2+2=4 |
| | a | | b | | a | | b | | a | | b | |
cnw
21 sie 18:33