całka
Piotr: oblicz całkę nieoznaczoną sqrt(x)/x+1
20 sie 17:52
mat: | | √x | | 1 | |
∫ |
| dx ={ √x=t, |
| dx=dt } |
| | x+1 | | 2√x | |
20 sie 18:02
mat: | 2t2 | | 2t2+2−2 | | 2(t2+1) | | 2 | | 1 | |
| = |
| = |
| − |
| =2−2* |
| |
| t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | |
20 sie 18:03
Piotr: A mam taki przykład całki 1/(x*sqrt(x+2))
20 sie 18:43
Mila:
Spróbuj podstawienie:
x+2=t2
20 sie 20:51
zombi: Albo podstawienie
t =
√x+2
też wyjdzie
20 sie 22:23
Adamm:
@zombi
to to samo
20 sie 22:51
zombi: No tak, tylko mówię
20 sie 22:57