równania różniczkowe
o rany julek:
| | 3e4t | |
Wiedząc,że x(t)=Ce3tcos2t + De3tsin2t + |
| jest rozwiązaniem równania |
| | 5 | |
postaci x''+ax'+bx=ce
4t odtworzyć to równanie
20 sie 11:36
Blee:
zaraz i tak walniesz tutaj jakieś rozwiązanie, ale ... nudzi mi się więc:
| | 3e4t | |
x(t) = Ce3tcos(2t) + De3tsin(2t) + |
| |
| | 5 | |
| | 12e4t | |
x'(t) = e3t*cos(2t)*( 3C + 2D ) + e3t*sin(2t)*(3D − 2C) + |
| |
| | 5 | |
| | 48e4t | |
x''(t) = e3t*cos(2t)*(5C + 12D) + e3t*sin(2t)*13D + |
| |
| | 5 | |
Tworzymy układ równań:
13D + a(3D − 2C) + b*D = 0
5C + 12D + a(3C + 2D) + b*C = 0
i rozwiązujemy
20 sie 12:00
Adamm:
Inne rozwiązanie
y=3±2i to rozwiązania równania charakterystycznego
(y−3+2i)(y−3−2i) = (y−3)2+4 = y2−6y+11
tak więc
a=−6, b=11
podstawiając 3e4t/5 do
x''−6x'+x = 48e4t/5 − 72e4t/5 + 3e4t/5 = −21e4t/5 ⇒ c=−21/5
20 sie 12:42
Adamm:
pomyliłem się, powinno być y2−6y+13
ale nie będę poprawiał
20 sie 12:43
pudel i hanecka:
Najpierw zauważ ze oczywiście x'−6x'+13x=0
20 sie 14:20
pudel i hanecka:
x''−6x'+13x=0
I teraz:
x=Ae
4t
x'=4Ae
4t
x''=16Ae
4t
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 3e4t | | 3e4t | |
16Ae4t−24Ae4t+13Ae4t= |
| ,A= |
| |
| | 5 | | 52 | |
21 sie 08:04
Wiem:
Po prostu widzisz:
Do kitu,czyli źle
Poprawnie powinno być tak:
x"−6x'+13x=Ae
4t, i z wrońskianu
c'(t)cos2t*e
3t + D'(t)*sin2t*e
3t=0
C'(t)[e
3t(3cos2t−2sin2t] + D'(t)[e
3t(3sin2t+2cos2t=Ae
4t
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | A | | A | |
C(t)=− |
| *et(sin2t−2cos2t) ∧ D(t)= |
| *et(2sin2t+cos2t),cdn |
| | 10 | | 10 | |
21 sie 18:05
Wiem:
| | A | | 3 | |
C(t)*cos2t*e3t+D(t)*sin2t*e3t= |
| *e4t= |
| e4t→A=3 |
| | 5 | | 5 | |
Ostateczna odpowiedź:x"−6x'+13x=3e
4t
21 sie 18:13