wykaż
Dawid:
Witam
Nie mogę sobie poradzić z takim oto zadaniem o treści:
Dany jest okrąg o środku S , z punktu P leżącym poza tym okręgiem poprowadzono
dwie styczne PA i PB ( A i B punkty styczności)
Prosta AB przecina prostą PS w punkcie M
Z punktu P poprowadzono prostą k (nie zawierającą średnicy)która przecina ten okrąg
w punktach C i D
Wykaż że punkty S,M,C,D leżą na jednym okręgu
Pomoże mi ktoś ? bardzo proszę
19 sie 20:03
Eta:

1/ jak zwykle w geometrii : przejrzysty rysunek zgodny z treścią zadania
2/korzystamy z twierdzenia o stycznej AP i siecznej PD
|AP|
2=|PC|*|PD|
3 / z podobieństwa trójkątów APS i APM z cechy (kkk)
| | |AP| | | |MP| | |
|
| = |
| ⇒ |AP|2=|SP|*|MP| |
| | |SP| | | |AP| | |
zatem z 2/ i 3/ mamy : |PC|*|PD|=|MP|*|SP|
a to jest równość między siecznymi w okręgu do którego należą punkty : S,M,C,D
co kończy dowód
19 sie 20:55
Eta:
Może
Mila poda jeszcze inny sposób
19 sie 20:57
Mila:
Nic dodać nic ująć

Może tylko zacytować twierdzenie, jeśli autor nie zna.
19 sie 22:42
ElizaR: Jest jeszcze inny sposób; niemal automatyczny: za pomocą liczb zespolonych na okręgu
jednostkowym
Szkic dowodu:
Mamy A(a), B(b), S(0), P(2ab/(a+b)),M((a+b)/2), oraz przyjmujemy C(c). A wtedy
d = (ac+bc−2ab)/(2c−a−b) ( otrzymane z warunku przynależności punktu P do prostej (CD):
_
p = (c+d −p)/cd )
Sprawdzamy, że dwustosunek czwórki punktów [ 0, a+b/2, c, (ac+bc−2ab)/(2c−a−b) ]
jest liczbą rzeczywistą...
W komuniźmie na matematyce w liceum uczono liczb zespolonych. Teraz w zamian uczą religii...
20 sie 00:49
gg: @ElizaR
"W komuniźmie na matematyce w liceum uczono liczb zespolonych. Teraz w zamian uczą religii..."
Religii uczą ale przecież nie na matematyce.
20 sie 10:55
ElizaR: @ gg: to skrót myślowy: matematyka i nauki przyrodnicze zostały świadomie okrojone bo to, by
stworzyć przestrzeń czasową do
nauczania religii. Czas spędzony w szkole wszak nie jest z gumy... W szkole po 1989 roku
priorytetem kształcenia stała się nauka
rytuałów i zabobonów religijnych, w tym celu np. świadomie usunięto logikę z licealnych
programów nauczania, ostatnio nawet wnioskowanie indukcyjne...Ot, « dobra zmiana » w reformie
programów szkolnych:
Polska jest jedynym krajem w Europie, gdzie na poziomie szkoły średniej nie uczy się indukcji
zupełnej. A Zofia Krygowska się w grobie przewraca...
20 sie 11:23