Alternatywa
kiki: Czy da się przedstawić alternatywę (a ⋁ b) za pomocą ~(a ⋀ b)
O co chodzi w tym zadaniu?
19 sie 18:05
Jolanta: avb to altrenatywa (dodawanie) wynik jest 1 jezeli a=0 b=1
a=1 b=1
a=1 b=0
wynik jest 0 jeżeli a=0 b=0
a i b to koniunkcja (mnożenie) wynik jest 1 jeżeli a=1 b=1
wynik jest 0 jeżeli a=0 b=1
a=0 b=0
a=1 b=0
zaprzeczenie koniunkcji wynik jest 0 jeżeli a=1 b=1
wynik jest 1 jeżeli a=1 b=o
a=0 b=0
a=0 b=1
19 sie 19:19
Jolanta: ~a v~b=~(a i b)
alternatywa zaprzeczeń =zaprzeczeniu koniunkcji
19 sie 19:30
kiki: Ale tu mam przedstawić a ∨ b, nie ~a ∨ ~b
19 sie 19:44
Adamm:
a ∨ b = ¬(¬a ∧ ¬b)
19 sie 19:52
Jolanta: Zobacz co napisłam o 19:19 rozumiesz to ?
19 sie 20:03
Mariusz:
Należy skorzystać z prawa de Morgana
i podwójnego przeczenia
19 sie 20:04
Jolanta: W zadaniu ma pytanie czy da sie przedstawić alternatywę za pomoca zaprzeczenia koniunkcji
19 sie 20:07
Jolanta:
a b a v b a i b ~( a i b) ~a ~b ~a v~b
1 1 1 1 0 0 0 0
1 0 1 0 1 0 1 1
0 1 1 0 1 1 0 1
0 0 0 0 1 1 1 1
x x
y y
tu gdzie x nie masz takiego samego wyniku czyli nie da sie przedstawić
ale tu gdzie zaznaczyłam y wyniki sa takie same
podobnie jeżeli zrobisz tak jak napisali koledzy
19 sie 20:36