...
Kasia: an = 1+1/2+1/3+...+1/n , neN
Wykaż, że ciąg an jest rosnący.
19 sie 16:33
Adamm:
an+1−an = 1/(n+1) > 0
19 sie 16:36
Kasia: a ile wynosi an+1 i an ?
19 sie 16:40
19 sie 16:43
Adamm:
an nie ma żadnej zwartej postaci, co można wykazać
stosuje się po prostu oznaczenie
an = Hn
I mówi że Hn to n−ta liczba harmoniczna
19 sie 17:10
PW: Przepraszam, ale co tu dowodzić?
Każdy następny wyraz ciągu powstaje przez dodanie do poprzedniego odwrotności liczby
naturalnej, czyli liczby dodatniej.
Inaczej: każdy nastepny wyraz ciągu jest od poprzedniego większy (to co napisał Adammm o
16:36).
Koniecznie trzeba coś "wyliczać"?
19 sie 17:31