Pomoc sierpien przedostatni sprawdzian do przerobienia
Kamil Wilk: Dobry wieczór
Dalej siedzę nad zadaniami,które mogą mi się trafić w sierpniu,zostały mi dwa sprawdzian w
których jestem zielony ,
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadan z podanego linka
https://zapodaj.net/9ed89e97dd4de.png.html
Dotychczas udało mi się ogarnać 5 na
7 sprawdzianów z Waszą pomocą jednak tutaj pojawiła się ściana.
Próbuje rozwiązywać zadania jednak nic konkretnego mi nie wychodzi.
18 sie 19:56
Adamm:
zd 1
y=ax+b
podstawiasz punkty
pierwsza współrzędna to x, druga to y
3=2a+b
−1=4a+b
i rozwiązujesz na a i b (np. podstawieniem)
no i masz tą funkcję
18 sie 20:09
the foxi:
jedziemy z 1
postać ogólna funkcji liniowej − y=ax+b
masz punkty A(2;3) oraz B(4;−1)
podstawiając do postaci ogólnej obie współrzędne otrzymasz układ równań
rozwiąż go, a wyliczone a i b to współczynniki do wzoru funkcji liniowej
18 sie 20:10
the foxi:
5
a)
| | x | |
prosta równoległa ma taki sam współczynnik kierunkowy a, zatem jest postaci y= |
| +b |
| | 2 | |
przechodzi przez punkt A, więc podstawię współczynniki x oraz y do wzrou
1=b−2
b=3
| | x | |
szukana prosta ma wzór y= |
| +3 |
| | 2 | |
b)
| | 1 | |
prosta prostopadła ma współczynnik kierunkowy a1=− |
| |
| | a | |
a
1=−2
y=−2x+b
podstawiasz tak samo...
18 sie 20:14
the foxi:
7 jest fajne

musimy rozważyć 3 przypadki
ale najpierw sprawdźmy, kiedy zerują się moduły
x−3=0 ⇔ x=3 oraz x+1=0 ⇔ x=−1
zatem nasze przedziały to x∊(−
∞;−1), x∊<−1;3) i x∊<3;+
∞)
1)
dla x<−1 wyrażenia pod wartością bezwględną są ujemne, zatem pozbywamy się modułów ze zmianą
znaku
3−x−x−1≤6
2x≥−4
x≥−2
zatem x∊<−2;1)
2)
dla x∊<−1;3) tylko wyrażenie w pierwszym module przyjmuje wartość ujemną, więc tylko tam
zmieniamy znak
3−x+x+1≤6
4≤6
co jest prawdziwe dla każdego x, więc x∊<−1;3)
3)
dla x≥3 oba moduły możemy opuścić bez konsekwencji
x−3+x+1≤6
2x≤8
x≤4
...więc x∊<3;4>
sumując przedziały z
1),
2) i
3) otrzymujemy, że x∊<−2;4>
18 sie 20:20
the foxi:
6
||3x−1|+2|=4
|3x−1|+2=4 ∨ |3x−1|+2=−4
|3x−1|=2 ∨ |3x−1|=−6 (odpada)
3x−1=2 ∨ 3x−1=−2
i dalej...
18 sie 20:36
19 sie 09:59
19 sie 10:06
19 sie 10:12
19 sie 10:18
Kamil Wilk: Ogólnie to nie mam też pojęcia jak się zabrać za zadanie drugie.Prosiłbym o pomoc
19 sie 10:24
the foxi:
3)
musisz zastosować wzór a
2−b
2=(a−b)(a+b)
gdzie Twoje a=
√5, b=1
masz pierwszy czynnik z prawej strony (a−b)=
√5−1, teraz czas na drugi: (a+b)=
√5+1
| | √5+1 | |
w takim przypadku pomnóż cały ułamek przez |
| (dzielenie przez 1 nie zmienia |
| | √5+1 | |
wartości liczby)
| 4√5 | | 4√5 | | √5+1 | | 4√5(√5+1) | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| √5−1 | | √5−1 | | √5+1 | | (√5−1)(√5+1) | |
| | 4√5(√5+1) | | 4√5(√5+1) | |
= |
| = |
| =√5(√5+1)=5+√5 |
| | 5−1 | | 4 | |
19 sie 10:33
the foxi:
4a oraz 4b dobrze (chociaż w tym drugim pomieszałeś się troszkę ze zwrotami nierówności, lecz
jakoś "naprostowałeś")
19 sie 10:36
the foxi:
f(x)=(3m−1)x+m+8
a) nie widać x
0
b) funkcja liniowa jest rosnąca, gdy współczynnik przy x jest większy od zera
3m−1>0
3m>1
19 sie 10:37
Kamil Wilk: Dzięki Foxi skąd wiem że akurat √5 to a a 1 to b?Wiem,że to infantylne pytanie ale naprawdę
tego nie wiem.
19 sie 10:38
Kamil Wilk: Prosiłbym o rozwiązanie podpunktu a) tam gdzie nie widać x0 dla dowolnej liczby,chodzi mi
bardziej
o sposób jak takie coś rozwiązać.
19 sie 10:43
the foxi:
w mianowniku masz √5−1
i kombinujesz jak się tego pozbyć
przypomina Ci się wzór na różnicę kwadratów a2−b2=(a−b)(a+b)
patrzysz, czy jest coś podobnego tutaj
hmm, no jest, √5−1
do czego to pasuje?
√5−1=a−b
fajnie, czego jeszcze potrzebujesz?
a+b, czyli patrzysz do góry na równość
aha, √5=a oraz 1=b
więc a+b=√5+1
co jeszcze mamy we wzorze? a2=b2
a2=√52=5
b2=12=1
fajnie, jak zastosujemy ten wzór, dostaniemy 5−1=4
czyli pozbędziemy się pierwiastka w mianowniku
19 sie 10:49
Kamil Wilk: Oki wielkie dzięki za to wyczerpujące tłumaczenie teraz wszystko jasne .
19 sie 10:51
the foxi:
f(x)=(3m−1)x+m+8
f(x)=0 ⇔ (3m−1)x+m+8=0
(3m−1)x=−m−8
19 sie 10:51
the foxi:
19 sie 10:51