Poprawa
Kamil Wilk: Cześć
Mam poprawke w sierpniu i przerabiam zadania ,które otrzymałem od nauczycielki i ,które
występowały na sprawdzianach
proszę o pomoc w rozwiązaniu dwóch z nich .Chodzi mi o zadania 3 oraz 4 z tego linku
https://zapodaj.net/7f9f919299379.jpg.html,pozostałe udało mi się rozwiązać
jednak na te dwa nie mam pomysły. Próbowałem coś kombinować w zadaniu z kwadratem z
wyznaczeniem
z R+r=2
i wyznaczeniem z tego a jednak cały czas mi nie wychodzi.
18 sie 10:04
18 sie 10:16
PW: Promień okręgu opisanego na kwadracie o boku a jest równy połowie długości przekątnej, czyli
| | a | |
Promień r okręgu wpisanego jest równy |
| . Warto do obu stwierdzeń wykonać rysunki, żeby |
| | 2 | |
choś w ten sposób uzasadnić.
Wobec tego
R+r=2
oznacza, że
a
√2+a=4
a(
√2+1}=4
18 sie 10:32
Kamil Wilk: PW wielkie dzięki za pomoc
18 sie 10:41
18 sie 10:51
the foxi:
Długości boków prostokąta ABCD masz dobrze policzone
Pole prostokąta ABCD=2cm*7cm=14cm
2
| | PA1B1C1D1 | |
Obliczyłeś |
| =4 |
| | PABCD | |
I to jest kwadrat skali podobieństwa, czyli k
2=4 ⇒ k=2
Zatem P
A1B1C1D1 ma boki 2 razy dłuższe.
18 sie 12:19