(n+1)2 | 1 | (n+1)2 | ||||
an= | = | * | ⇒ |an|=an (wszystkie wyrazy ciągu są dodatnie) | |||
2*4n | 2 | 4n |
1 | (n+2)2 | |||
an+1= | * | ⇒ |an+1|=an+1 (identyczna sytuacja) | ||
8 | 4n |
|an| | 1 | (n+1)2 | 4n | 1 | n+1 | 1 | |||||||
= | * | * | * | =( | )2* | = | |||||||
|an+1| | 2 | 4n | (n+2)2 | 8 | n+2 | 16 |
1 | 1 | |||
= | (1− | ) | ||
16 | n+2 |
|an| | 1 | |||
limn→∞ | = | <1 ⇒ an→0 | ||
|an+1| | 16 |
|an+1| | ||
lim | <1 ⇒ lim an=0, tyle że nie pamiętam nazwy ![]() | |
|an| |
|an+1| | 1 | (n+2)2 | 4n | 1 | n+2 | ||||||
= | * | *2* | = | *( | )2= | ||||||
|an| | 8 | 4n | (n+1)2 | 4 | n+1 |
1 | 1 | 1 | ||||
= | (1+ | )2→ | <1, więc an→0 | |||
4 | n+1 | 4 |
n! | 2(n+1)2 | n! | 2n2*22n+1 | ||||
* | = | * | = | ||||
2n2 | n!*(n+1) | 2n2 | n!*(n+1) |
22n+1 | 2*4n | |||
= | = | →∞, więc an jest rozbieżny | ||
n+1 | n+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |