1.163 4 nierówności logaryt
manna: 1.163 rozwiąż 4 nierówności
a) log1/3 x>logx 3 − 2.5
b)log2 (x−1) − log2 (x+1) + log(x+1)/(x−1) 2 >0
c)logx/2 8 + logx/4<(log2 x4)/(log2 x2−4)
d) logx 2 *log2x 2 * log 2 4x>1
Jakoś nie potrafię zrobić ani jednego przykładu dobrze.
Ktoś podoła temu zadaniu? Będę wdzięczny za każdy przykład.
17 sie 21:50
manna: Jeszcze dodam odpowiedzi:
a) (0,1)u(√3,9)
b) (3,+∞)
c) (0,2)u(4,+∞)
d) (2−√2,1/2)u(1,2√2)
17 sie 22:06
the foxi:
| | log1/33 | |
a) logx3= |
| |
| | log1/3x | |
| | log22 | |
b)log(x+1)(x−1)2= |
| |
| | log2[(x+1)(x−1)] | |
| | log28 | |
c)logx/28= |
| |
| | log2(x/2) | |
wzory na zamianę podstaw logarytmu, na pewno pomogą!
17 sie 22:08
manna: znam ale gdzieś robie błędy przy przekształcaniu a takie ciężko znaleźć dlatego prosze o pomoc
jak za dużo roboty to ok, trudno
17 sie 22:17
the foxi:
a zrobię sobie a)
(x>0 ∧ x≠1 ∧ x>0) ⇔ x∊(0;+
∞)\{1}
log
1/3x>log
x3−2.5
| | log1/33 | |
log1/3x> |
| −2.5 |
| | log1/3x | |
t=log
1/3x
t(t
2+2.5t+1)>0
t(t+0.5)(t+2)>0
t∊(−2;−0.5)∪(0;+
∞)
czyli mamy trzy nierówności do rozwiązania
t>0 ∨ (t>−2 ∧ t<−0.5)
log
1/3x>0 ∨ (log
1/3x>−2 ∧ log
1/3x<−0.5)
log
1/3x>log
1/3(1/3)
0 ∨ (log
1/3x>log
1/3(1/3)
−2 ∧
log
1/3x<log
1/3(1/3)
−0.5)
x<1 ∨ (x>9 ∧ x>
√3)
biorąc te rozwiązania i uwzględniając dziedzinę, dostajemy x∊(0;1)∪(
√3;9)
17 sie 22:26
Mila:
a)
x>0 i x≠1
| log3x | | log33 | | 5 | |
| > |
| − |
| ⇔ |
| log3(1/3) | | log3x | | 2 | |
log
3x=t
1) t>0⇔x>1
| | 2.5−1.5 | | 2.5+1.5 | |
t= |
| lub t= |
| |
| | 2 | | 2 | |
log
3(
√3)<log
3x<log
3(3
2}
√3<x<9
lub
2)
t<0⇔x∊(0,1)
√Δ=1.5
[log
3x<log
3(
√3) lub log
3x>log
39 ] i x∊(0,1)
[x<
√3 lub x>9 ] i x∊(0,1)⇔
x∊(0,1)
odp.
x∊(0,1) lub
√3<x<9
======================
17 sie 22:30
Mila:
Witaj foxi, napisz który przykład robisz, abyśmy nie dublowali wpisów.
17 sie 22:32
the foxi:
Hej, mam chwilkę czasu, to wezmę c)
17 sie 22:32
Mila:
Rozwiązuję (b)
17 sie 22:34
manna: Po podstawieniu za t pozbyłem sie t w ułamku i tym samym nie miałem 0 na rysunku i mi się znaki
odwróciły. Ty chyba też masz na końcu zły znak: x>9 a powinno być x<9. Dzięki wielkie!
17 sie 22:39
the foxi:
manna, przykład c) nie jest przepisany w całości (brak liczby logarytmowanej w drugim
składniku po lewej stronie nierówności)
17 sie 22:46
manna: fakt tam powinno być 8 czyli logx/4 8
17 sie 22:48
Mila:
b)log
2 (x−1) − log
2 (x+1) + log
(x+1)/(x−1) 2 >0
D:
| | x+1 | |
x>1 i x>−1 i |
| >0⇔x>1 |
| | x−1 | |
| | (x−1) | | log2(2) | |
log2 |
| + |
| >0⇔ |
| | x+1 | | | |
t
3−t
2>0
t*(t
2−1)>0
t*(t+1)*(t−1)>0
−1<t<0 lub t>1
| | x−1 | | x−1 | |
−1<log2 |
| <0 lub log2 |
| >1 i x>1 |
| | x+1 | | x+1 | |
| | 1 | | x−1 | | x−1 | |
log2( |
| )<log2 |
| <log2(1) lub log2 |
| >log2(2) |
| | 2 | | x+1 | | x+1 | |
| 1 | | x−1 | | x−1 | |
| < |
| <1 lub |
| >2 /*(x+1) (ponieważ x+1>0 dla x∊D) |
| 2 | | x+1 | | x+1 | |
| 1 | | 1 | |
| x+ |
| <x−1<x+1 lub x−1>2x+2 |
| 2 | | 2 | |
x>3 lub x<−3 i x>1
x>3
============
17 sie 22:52
manna: Dziękuje Mila
17 sie 23:05
the foxi:
nie wiem, z której strony ugryźć c), żeby wynik wyszedł taki jak w odpowiedziach.

może ktoś
inny zrobi
17 sie 23:16
Mila:

d)
log
x 2 *log
2x 2 * log
2( 4x)>1
| 1 | |
| *U{1}{log2(2x)*log 2( 4x)>1⇔ |
| log2x | |
| | 1 | |
U{1}{log2(x)* |
| *[ log2(4)+log2(x)]>1 |
| | log2(2)+log2(x) | |
log
2(x)=t i x∊D
(
√2−t)*(
√2+t)*t*(t+1)>0
t∊(−
√2,−1) lub (0,
√2)⇔
−
√2<log
2x<−1 lub 0<log
2x<
√2
log
2(2
−√2<log
2x<log
2(2
−1 ) lub log
2(1)<log
2x<log
2(2
√2)⇔
==========================
17 sie 23:18
Mila: c)
Mann napisz dziedzinę, resztę liczę.
17 sie 23:25
Eta:
| | 3 | | 3 | | 2log2x | |
c) |
| + |
| < |
| i x>0 |
| | log2x −1 | | log2x−2 | | log2x−2 | |
log
2x=t
..................
(t−2)(t−1)(−2t
2+4t−9)<0
( t−2)(t−1)>0
t<1 v t>2
log
2x<1 lub log
2x>2 i x>0
odp: x∊(0,2) U (4,
∞)
=================
17 sie 23:57
Mila:

D:
x>0 i x≠2 i x≠4
log
x/2 (8) + log
x/4(8)<(log
2 (x
4))/(log
2 x
2−4) dla x>0
| 3 | | 3 | | 4log2(x) | |
| + |
| < |
| ⇔ |
| log2(x/2) | | log2(x/4) | | 2log2x−4 | |
| 3 | | 3 | | 2log2(x) | |
| + |
| < |
| |
| log2(x)−log2(2) | | log2(x)−log2(4) | | log2x−2 | |
log
2x=t
| 3*(t−2) | | (3−2t)*(t−1) | |
| + |
| <0 |
| (t−1)*(t−2 | | (t−1)*(t−2) | |
| 3t−6+3t−3−2t2+2t | |
| <0⇔ |
| (t−1)*(t−2) | |
U{−2t
2+8t+9}{(t−1)*(t−2)<0
[n[Licznik ujemny dla każdego t∊R (Δ<0),
to mianownik musi byc dodatni]]
(t−1)*(t−2)>0 ⇔
t<1 lub t>2
log
2x<1 lub log
2x>2 i x∊D
[x<2 lub x>4 ] i x>0 i x≠2 i x≠4⇔
x∊(0,2)∪(4,
∞)
================
18 sie 00:06
manna: Dziękuje wszystkim za nieocenioną pomoc
18 sie 08:48