wartość kąta^
Wojtek: Dla podanej miary kąta α podaj najmniejszą dodatnia miarę kąta β spełniającą równość
sin2α+sinβ=1 α=10o
17 sie 13:41
Wojtek: la podanej miary kąta α podaj najmniejszą dodatnia miarę kąta β spełniającą równość
sin2α+sin2β=1 α=10o
17 sie 13:51
the foxi:
β=10o
17 sie 13:58
the foxi:
przepraszam, pomyłka
sin2α+cos2α=1
u nas jest sin210o, więc musimy mieć też cos210o
cosx=sin(90o−x)
cos10o=sin(90o−10o)=sin80o
β=80o
17 sie 14:02
Mariusz:
foxi , jeżeli przyjmiemy że β ∊ (0°,90°)
17 sie 15:04
Jerzy:
@Mariusz ... 80o jest najmniejszą miarą kąta, o który pytaja w zadaniu.
17 sie 15:10
the foxi:
17 sie 16:12