Pani M
pochodne: (
√x*cos
2x)' =
pomoze ktoś?
| cos2x | | 2sinxcosx*√x | |
| − |
| = |
| 2*√x | | 1 | |
Dobrze jest do tego momentu, a jak nie to jak powinno byc?
16 sie 17:15
Jerzy:
Dobrze, tylko uprość.
16 sie 17:21
pochodne: mi tak wychodzi
a na wolframie jest:
16 sie 17:29
Jerzy:
Ty masz dobrze.
16 sie 17:31
pochodne: A to nie jest w sumie to samo?
16 sie 17:33
Jerzy:
Nie.
16 sie 17:42
Mariusz:
| | f(x+Δx)g(x+Δx)−f(x)g(x) | |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | f(x+Δx)g(x+Δx)−f(x)g(x+Δx)+f(x)g(x+Δx)−f(x)g(x) | |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
lim
Δx→0{(f(x+Δx)−f(x))g(x+Δx)+f(x)(g(x+Δx)−g(x))}{Δx}=
| | f(x+Δx)−f(x) | | g(x+Δx)−g(x) | |
limΔx→0 |
| limΔx→0g(x+Δx)+limΔx→0f(x)limΔx→0 |
| |
| | Δx | | Δx | |
Teraz przy założeniu ciągłości funkcji g(x) mamy
f'(x)g(x)+f(x)g'(x)
i ten wzorek tutaj wystarczy chociaż jeśli chcemy przyśpieszyć nieco obliczenia
przyda się też wzorek na pochodną funkcji złożonej
18 sie 15:54
Adamm:
@Mariusz
różniczkowalność ⇒ ciągłość
nie trzeba nic zakładać
18 sie 15:58