matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód
Dawid:
Wykaż że
3
√
2+
√
5
+
3
√
2−
√
5
= 1
16 sie 17:12
mat:
wskazowka: a
3
+b
3
=(a+b)(a
2
−ab+b
2
)
a
3
+b
3
stąd a+b=
a
2
−ab+b
2
16 sie 17:15
Eta:
1+
√
5
1−
√
5
2+
√
5
= (
)
3
, 2−
√
5
=(
)
3
2
2
1+
√
5
1−
√
5
L=
+
= 1=P
2
2
16 sie 19:39
PW:
Wiedziałem
16 sie 19:50
Eta:
16 sie 20:42