zbiory
fas: Czy poniższa implikacja jest prawdziwa?
[A \ (A \ B) = B] → [C ⊆ B → C ⊆ A]
16 sie 10:41
Adamm:
czym są A, B, C ?
ustalone zbiory?
16 sie 11:05
wmboczek: jest bo z poprzednika wynika, że B⊆A
16 sie 13:04
Adamm:
wmboczek
to nie jest zdanie, co najwyżej funkcja zdaniowa
16 sie 13:45
Adamm:
możemy powiedzieć że dla dowolnych A, B, C jest prawdziwa
ale nie możemy powiedzieć że to zdanie jest prawdziwe, bo to funkcja zdaniowa
16 sie 13:46
fas: A, B, C są dowolne
17 sie 09:05
ElizaR: Z faktu, jak zauważył wmboczek, że B jest zawarte w A (nieostro) wynika, że dla każdego C
zawartego w B otrzymujemy
zawartość C w A. Proste i oczywiste.
Może tylko ( o ile to licealna praca domowa ) wypadało by sformalizować konstatację wmboczka:
______
_____ __ __
A \ ( A \ B ) = A ∩ ( A \ B ) = A ∩ ( A ∩ B ) = A ∩ ( A ∪ B ) =
__
A ∩ A ∪ A ∩ B = ∅ ∪ A ∪ B = A ∪ B .
Przeto A \ ( A \ B ) = A ∪ B i z warunków zadania A ∪ B = B ⇔ B ⊆ A .
17 sie 13:29
ElizaR: Pomyłka "drukarska" od drugiej linii:
... = ∅ ∪ A ∩ B = A ∩ B .
Przeto A \ ( A \ B ) = A ∩ B i z warunków zadania otrzymujemy A ∩ B = B ⇔ B ⊆ A .
17 sie 13:34