funkcja
y: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=3x+3−x. Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f.
16 sie 09:24
ICSP: | | 3x + 3−x | |
f(x) = 2 |
| ≥ 2 √3x * 3−x = 2 |
| | 2 | |
równość dla 3
x = 3
−x ⇒ x = 0
16 sie 10:00
henio: licz pochodną
16 sie 10:01
henio: albo i nie
16 sie 10:03
y: Nie rozumiem. Może jakiś prostszy sposób?
16 sie 18:15
Jerzy:
No to policz pochodną.
16 sie 18:17
16 sie 18:19
Mila:
1) Skorzystaj z własności:
a>0 i b>0
| a | | b | |
| + |
| ≥2 wykaż prawdziwość |
| b | | a | |
Ta własność bardzo jest przydatna.
2)
a=3
x i b=1
16 sie 18:46
Jerzy:
Może łatwiej będzie wykazać,że dla t > 0
16 sie 18:58