Poprawa sierpień
Kamil Wilk: Dzień dobry 24 sierpnia mam egzamin komisyjny z matmy .
Jest w trakcie przygotowań do niego,które polegają na rozwiązywaniu sprawdzianów
które pisałem w roku szkolny.Proszę o pomoc w rozwiązaniu testu ,który znajduje się pod linkiem
https://zapodaj.net/2d5350bb03971.jpg.html.
Na bieżąco będę dosyłał swoje rozwiązania,dziękuje wszystkim za pomoc
16 sie 06:11
16 sie 06:16
16 sie 06:29
y: W zad. 4 masz błąd:
Przy a zgubiłeś kwadrat.
x
2 + (x+7)
2 = 13
2
x
2+x
2+14x+49=169
2x
2+14x−120=0 /:2
x
2+7x−60=0
Δ=7
2−4*(−60)=289
| | −7−17 | |
x1= |
| < 0 zatem nie uwzględniasz, bo długość boku musi być większa od 0 |
| | 2 | |
stąd obliczasz długość drugiego boku x+7=5+7=12
i stąd obliczasz pole 12*5=60 [j
2]
16 sie 09:31
the foxi:
czy ja dobrze widzę? w zad. 2 masz jeden moduł, a postąpiłeś tak, jakby to był zwykły czynnik w
iloczynie
(2x+3)|x−1|=(x+2)2+3
a zrobiłeś:
(2x+3)(x−1)=(x+2)2+3
w gruncie rzeczy powinieneś rozpisać to równanie na dwa przypadki:
gdy x−1≥0 ⇒ x≥1 → wtedy pod wartością bezwzględną masz liczbę dodatnią, czyli opuszczasz moduł
bez zmiany znaku
(2x+3)(x−1)=(x+2)2+3 → i to już zrobiłeś
musisz jeszcze sprawdzić, czy rozwiązania należą do powyższego przedziału, czyli czy Twoje x≥1
ale jeszcze musisz rozpatrzyć przypadek, gdy x−1<0 ⇒ x<1 − wtedy:
(2x+3)(1−x)=(x+2)2+3
też rozwiąż i sprawdź, czy rozwiązania należą do przedziału x<1
16 sie 10:57
Jerzy:
A jeśli nawet nie ma modułu, to źle policzony wyróżnik.
16 sie 11:41
Kamil Wilk: Dziękuje za uwagi poprawiłem to i okazało się,że był tam moduł,odnośnie wyróżnika poprawiłem
już to.
Pozostało mi do ogarnięcia zadanie 3 ,na które nie mam żadnego pomysłu poza liczeniem delty i
x1 oraz x2.P
Proszę o jakieś wskazówki
16 sie 13:29
the foxi:
Δ>0
x1x2>0
x1+x2<0
i lecisz
16 sie 13:32
the foxi:
Hmmm, za bardzo się pospieszylem:
Δ>0 − wiadomo, dwa różne pierwiastki rzeczywiste
x1x2>0 − iloczyn dwóch liczb ujemnych jest większy od zera
x1+x2<0 − a ich suma jest mniejsza od zera
x1x2 oraz x1+x2 to wzory Viete'a
16 sie 13:33
Kamil Wilk: Dzięki wielkie za pomoc już nad tym pracuje.
Później pewnie wrzucę kolejny sprawdzian nad ,którym pracuje
16 sie 14:18