wykazywanie
Anka: W trójkącie prostokątnym ABC z wierzchołka C kąta prostego poprowadzono wysokość CD
Wykaż,że r+r1+r2=|CD|
gdzie r, r1,r2 to długości promieni okręgów wpisanych odpowiednio
w trójkąty ABC,ACD,BCD
15 sie 21:41
Eta:

w ΔABC : 2r=a+b−c
w ΔADC : 2r
1=x+h−b
w ΔBDC : 2r
2=c−x+h−a
+ −−−−−−−−−−−
2r+2r
1+2r
2= 2h ⇒ r+r
1+r
2=h=|CD|
c.n.w.
15 sie 21:54
Mila:
Cześć Eta, czy u Ciebie była ta wielka burza? Nic Ci nie zniszczyło? ( Dach, ogród)
15 sie 21:56
Eta:
Cześć
Mila 
Wszystko ok ... odpoczywałam nad morzem i na Mazurach
15 sie 22:57
Mila:
Dobrej pogody ( niezbyt wysokiej temperatury) i sympatycznych przyjaciół do wieczornych
spotkań brydżowych.
15 sie 23:16