Rownania macierzowe
matrices: Co zrobić w przypadku gdy w równaniu macierzowym mam A*X + 2X = B

Jak wyznaczyc X w tym i w podobnych przypadkach?
Nie moge przemnozyc przez A
−1 z lewej bo zostanie tez przemnozone do 2X

A gdy wezme je pod wspolny nawias bedzie to X(A+2) = B ...
15 sie 21:16
matrices: BUMP
15 sie 22:08
Adamm:
nie możesz tak wziąć pod wspólny nawias
(A+2I)X = B
15 sie 22:08
matrices: Ah, i wtedy X = (A + 2I)−1 * B
tak?
15 sie 22:12
matrices: To mam pytanko, jesli macierz A jest 3x3 to macierz jednostkowa (2I) tez bedzie 3x3? Bo inaczej
dodawania zrobic nie ma szans...
15 sie 22:13
Adamm:
Tak
15 sie 22:24