zbiór zamknięty ze względu na działanie
ktos:
nie wiem nawet jak sformułować pytanie, więc podam przykład
czy zbiór {0,1} jest zamknięty ze względu na dodawanie?
no i teraz chcąc pokazać czy jest lub nie jest biorę tylko te dwa różne elementy zbioru i je
dodaję i pokazuję, że w wyniku otrzymuję jeden z nich (0+1=1), a więc dowodzę, że jest?
czy mogę wziąć jeden z elementów wielokrotnie np. 1, wtedy 1+1=2 tym samym dowodząc, że ten
zbiór nie jest zamknięty ze względu na dodawanie?
15 sie 21:13
Adamm:
nie jest zamknięty ze względu na dodawanie, właśnie dlatego że 1+1=2, a 2 nie należy do {0, 1}
15 sie 21:58
ktos: ok, thx
15 sie 22:13