Kombinatoryka
ICSP: Mam następujący problem:
Mamy 16 danych liczb całkowitych : 0 , 1 , 2 , ... , 15
Z tych liczb tworzymy ciągi trójelementowe : (x1 , x2 , x3)
Wszystkich ciągów jest 163 = 4096
Mnie natomiast interesuje liczba ciągów których wyrazu sumują się do każdej
możliwej liczby a ∊ { 0 , 1 , 2 , ... , 45 } , x1 + x2 + x3 = a
Dla a ∊ { 0 , ... , 15 } rozwiązaniem problemu się liczby trójkątne.
Dla a ∊ { 30 , ... , 45 } chyba będzie tak samo ?
Nie wiem co zrobić dla a = { 16 , ... , 29 }
15 sie 16:46
Pytający:
a
n to liczba rozwiązań całkowitych nieujemnych równania:
x
1+x
2+x
3=n, 0≤x
i≤15
Wtedy (kombinacje z powtórzeniami, zasada włączeń i wyłączeń (co najmniej jedna zmienna ≥16
itd.)):
a
n=
| | | | | | | | | | |
• | − | = | −3 | =n(45−n)−314 dla n∊<16,31> |
| | | | | |
• 0 dla pozostałych n
https://www.wolframalpha.com/input/?i=table%5Bbinomial(n%2B2,2),%7Bn,0,15%7D%5D
https://www.wolframalpha.com/input/?i=table%5Bbinomial(n%2B2,2)-3*binomial(n-14,2),%7Bn,16,31%7D%5D
https://www.wolframalpha.com/input/?i=table%5Bbinomial(n%2B2,2)-3*(binomial(n-14,2)-binomial(n-30,2)),%7Bn,32,47%7D%5D
15 sie 18:01
ICSP: Dziękuję
15 sie 18:42