suma algebraiczna
matius:

Cześć, Chciałem wyjaśnić sobie zapis nawiasów otwartych domkniętych.
Mianowice. Wyznacz zbiory X+Y, X+X, Y−Y, X−Y
Zadanie to
X=[−1,1]x{3} Y=[1,+
∞) x (−
∞,2) Na rysunku na czerwone zaznaczone zbiory
X: −1⩽ x
1⩽1 3⩽x
2⩽3
Y: 1⩽y
1 −
∞<y
2<2
−Y y
1 ⩽−1 −2⩽y
2
i Teraz
X+Y: z
1 należy do 0,
∞) z
2 należy do (−
∞,5 jaki znak będziemy mieć przy 5 ponieważ
otwarty jest przy 2 i zamknięty przy 3 , tak samo przy 0? (−1+1=0, oba były domknięte to co
teraz?)
X+X z
1 należy do <−2,2>, z
2 należy do <6,6>
Y−Y z
1 należy do <−
∞,
∞>, z
2 należy do <−
∞,
∞>
X−Y z
1 należy do <−
∞,
∞>, z
2 należy do <−1,
∞> przy −1 jaki znak bo odejmujemy zakmnięte 3
od zamkniętego −2
Czy dobrze to rozumiem?
15 sie 11:24
iteRacj@:
X=[−1,1]x{3} Y=[1,+∞)x(−∞,2) − czy to są iloczyny kartezjańskie?
Zapis zbiorów X i Y, rysunki i polecenie "Wyznacz zbiory X+Y, X+X, Y−Y, X−Y" sugerują, że tak.
Temat postu "suma algebraiczna" mówi o dodawaniu jednomianów.
15 sie 13:08
Matius : Tak jest to dodawanie
15 sie 13:25
Matius : W sensie suma algebraiczna zbiorów
15 sie 13:26
iteRacj@:
? ? ?
Sprawdź definicje sumy algebraicznej i sumy zbiorów. To są inne pojęcia. Nie wiadomo, o co
chodzi w pytaniu.
15 sie 13:42
Matius : Zbiór tych zadań jest zatytułowany, suma algebraiczna zbiorów.
Podana jest definicja sumy algebraicznej oraz definicja zbiory przeciwnego.
Samo zadanie brzmi wyznacz zbiory x+y itd
15 sie 14:37
Matius : Poza tym znalazłem że suma algebraiczna np x i y to zbiór
Rozumiem że chodzi zatem o sumę algebraiczna
15 sie 14:54
Adamm:
a jakie jest działanie?
15 sie 15:22
Matius : Nie rozumiem? Jak jakie jest działanie? Suma x plus x co da nowy zbiór
15 sie 15:31
15 sie 15:46
Matius : Wciąż jednak nie wiem jak mają wyglądać znaki

przyjmiemy że mój sposób jest ok. Powiedzcie
mi tylko jak powinny wyglądać znaki w nawiasie (kiedy domkniety, otwarty)
15 sie 16:01
Pytający:
W matematyce "znak" odnosi się raczej do plusa/minusa, więc lepiej było by spytać "jakie będą
przedziały" lub coś w tym stylu.
Na swoje pytania sam wywnioskuj odpowiedzi.
Przykładowo dla X+Y odpowiedz sobie:
• czy istnieją x=(x1, x2)∊X, y=(y1, y2)∊Y takie, że x2+y2=5?
• czy istnieją x=(x1, x2)∊X, y=(y1, y2)∊Y takie, że x1+y1=0?
15 sie 16:16
matius: no tak, bez problemu dopiero takie 3+2=5 oba zamknięte to bedzie zamkniety?
Ale czy jest to jakoś bardziej logiczne
15 sie 21:18