całeczka trygonometryczna, wykładniki parzyste
turavis: ∫(sin6x)/(cos2x) dx
15 sie 10:17
Adamm:
| | 1 | |
tg(x) = u, |
| dx = du |
| | cos2(x) | |
| | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | |
∫ (1− |
| )3du = ∫ 1− |
| + |
| − |
| du |
| | 1+u2 | | 1+u2 | | (1+u2)2 | | (1+u2)3 | |
| | 3 | | 1 | |
= u − 3arctan(u) + ∫ |
| − |
| du |
| | (1+u2)2 | | (1+u2)3 | |
i wzór rekurencyjny
| | 1 | | 1 | | u | | 1 | |
∫ |
| du = |
| |
| + |
| arctan(u)+c |
| | (1+u2)2 | | 2 | | u2+1 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | u | | 3 | | 1 | u | | 1 | |
∫ |
| du = |
| |
| + |
| ( |
|
| + |
| arctan(u))+c = |
| | (1+u2)3 | | 4 | | (u2+1)2 | | 4 | | 2 | u2+1 | | 2 | |
| | 1 | | u | | 3 | | u | | 3 | |
= |
| |
| + |
| |
| + |
| arctan(u) + c |
| | 4 | | (u2+1)2 | | 8 | | u2+1 | | 8 | |
| | 1 | | 15 | | 9 | | u | | 1 | | u | |
∫ (1− |
| )3du = u − |
| arctan(u)+ |
| |
| − |
| |
| +c = |
| | 1+u2 | | 8 | | 8 | | u2+1 | | 4 | | (u2+1)2 | |
| | 15 | | 9 | | 1 | |
= tg(x) − |
| x+ |
| sin(x)cos(x) − |
| sin(x)cos3(x)+c |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
15 sie 12:08
Jerzy:
Można też przez części:
= sin6x*tgx − 6∫sin5x*cosx*tgxdx = sin6xtgx − 6∫sin6xdx
15 sie 12:17
Mariusz:
Przez części to też dobry pomysł tyle że ja nieco inaczej dobrałbym części
| | sin(x) | | sin5(x) | | sin4(x)cos(x) | |
∫sin5(x) |
| dx= |
| −5∫ |
| dx |
| | cos2(x) | | cos(x) | | cos(x) | |
| | sin6(x) | | sin5(x) | |
∫ |
| dx= |
| −5∫sin4(x)dx |
| | cos2(x) | | cos(x) | |
∫sin
4(x)dx=∫sin(x)sin
3(x)dx
∫sin(x)sin
3(x)dx=−cos(x)sin
3(x)−∫(−cos(x))(3sin
2(x)cos(x))dx
∫sin
4(x)dx=−cos(x)sin
3(x)+3∫sin
2(x)cos
2(x)dx
∫sin
4(x)dx=−cos(x)sin
3(x)+3∫sin
2(x)(1−sin
2(x))dx
∫sin
4(x)dx=−cos(x)sin
3(x)+3∫sin
2(x)dx−3∫sin
4(x)dx
4∫sin
4(x)dx=−cos(x)sin
3(x)+3∫sin
2(x)dx
16 sie 16:37
jc: Czysta trygonometria
sin6x = (1−cos2)3 = 1−3cos2x + 3 cos4x − cos6x
całka = ∫(1/cos2x − 3 + 3 cos2x − cos4x)dx
cos2x= (cos 2x + 1)/2
cos4x =(cos 6x + 4cos 2x + 3)/8
całka = ∫(1/cos2x − 5/8 + (1/2) cos 2x −(3/8) cos4x) dx
= tg x − (5/8)x + (1/4) sin 2x − (3/32) sin 4x
(może być jakiś prosty błąd w dodawaniu)
16 sie 17:37