matematykaszkolna.pl
... Marta: Pokazać, że jeśli p>1 i t>0, t nie może być 1 to tp>1+p(t−1).
14 sie 21:52
Adamm: F(t) = tp−1−p(t−1) F'(t) = ptp−1−p = 0 dla t=1 dla t>1 funkcja albo rośnie, ale maleje biorąc t→ widzimy że rośnie, a że F(1) = 0, to F(t)>0 dla t>1 dla 0≤t<1 też, funkcja albo rośnie, albo maleje F(0) = −1+p >0 więc maleje zatem F(t)>0 dla 0≤t<1
14 sie 22:33
Saizou : Toż to nierówności Bernoulliego. Podstawmy za t wyrażenie t+1, otrzymamy (t+1)p>1+pt A dowód tego znajdziesz wszedzie
14 sie 23:00
Adamm: @Saizou indukcyjny a i owszem ale p nie musi być całkowite
14 sie 23:02