Funkcja
Kc: Czy funkcja jest jednorodna? f(x, y) =12x2y2 +2xy5−3x4y
Wyxhodzi mi że jest jednorodna, w odpowiedziach jest ze nie
Wiem, że za każdego x i y muszę wstawić tx, ty itp i następnie wyciągnąć funkcje przed nawias.
Ktoś wie jak to zrobić, najlepiej rozpisać, bo nie wiem gdzie robię błąd. Będę wdzięczna
14 sie 14:46
Blee:
A jaka jest definicja funkcji jednorodnej dla funkcji dwóch zmiennych ?
14 sie 15:11
Kc: Musi wyjść coś takiego samego jak jest funkcja f(x, y)
14 sie 15:46
Adamm:
No przecież nie jest
x2y2 to masz stopień 4, a xy5 to masz 6
14 sie 15:48
Blee:
a x
4y jest stopnia 5
14 sie 15:48
Adamm:
mamy mieć
f(t, t)=tα f(1, 1) dla dowolnego t>0 i pewnej stałej α
czyli f(t, t) który jest wielomianem stopnia 6, ma być równy ctα gdzie c i α są stałe
oczywiście musiałoby być α=6, a wtedy równości nie ma, bo mamy takie czynniki jak −3t5
po lewej
14 sie 15:57
Kc: Dziękuję, miałam inny widok na takie zadania, a mógłby ktoś to rozpisać, bo muszę umieć
rozpisywać a nie wiem czy dobrze to robię

będę bardzo wdzięczna za pomoc
14 sie 16:41
Adamm:
A co dokładnie robisz?
14 sie 16:48
Kc: Ostatecznie wyszło mi coś takiego :
12t (x2y2)+2t(xy5)−3t(x4y)
Ppzniej wyciągnęłam t przed nawias i wyszło to, co w zadaniu, ta sama funkcja. Czy to tak
trzeba robić i czy funkcja jest jednorodna gdy wyjdzie mi na końcu obliczeń coś takiego jak
było do obliczenia czy patrzę tylko na te potęgi, za jak na początku np było do potęgi 6 i
później do 6 to jest jednorodna?
14 sie 17:50
Adamm: no to źle ci wyszło
f(tx, ty) to nie jest to co napisałaś
14 sie 19:19
Adamm:
f(tx, tx) = 12t4x2y2+2t6xy5−3t5x4y
14 sie 20:16
Kc: Rozumiem że te 'nowe potęgi' to tak jakby sumy potęg w nawiasach? Chyba nie że bardzo to
wszystko teraz rozumiem
14 sie 21:27
grzest:
Przeczytaj uważnie definicję funkcji jednorodnej stopnia n.
http://wmii.uwm.edu.pl/~mario/jsmallfib_top/upload/rrz/zestaw6.pdf
Sprawdź czy można przedstawić wyliczoną przez Adamma funkcję jako f(tx,ty)=t
nf(x,y).
Jeśli tak, to Twoja funkcja jest funkcją jednorodną stopnia n. Ale chyba takiego nie da się
znaleźć. Mam rację?
15 sie 18:42
Kc: Dziękuję bardzo, teraz już rozumiem

Chodzi o to żeby potęgi były takie same
15 sie 20:17