Zbadaj dla jakich wartości k
D4n1s0: Zbadaj dla jakich wartości parametru k równanie z niewiadomą x: |x| = 3 − 2|k| ma dwa
rozwiązania.
Wykluczamy takie k gdy x<0
3 − 2|k| <0
2|k| > 3
gdy x=0
gdy x > 0
Dlaczego wykluczamy rozwiązania dodatkowo gdy x = 0?
Czyli powstaje nam przedział otwarty?
14 sie 09:27
piotr: 3 − 2|k|>0
⇒
−3/2<k<3/2
natomiast dla
3 − 2|k|=0 mamy jedno rozwiązanie.
14 sie 09:42
iteRacj@:
x∊R, w rozwiązaniu nie chodzi o wykluczenie sytuacji, gdy x<0
Musisz wykluczyć takie wartości k, dla których prawa strona równania przyjmie wartości ujemne
czyli 3 − 2|k|<0.
Dlaczego? Dlatego, że po nałożeniu wartości bezwzględnej na dowolną liczbę rzeczywistą (u nas
x∊R) lewa strona równania nigdy nie będzie ujemna.
Czyli zostają dwie możliwości, które podał piotr.
14 sie 10:28