trójkąt
Artu:
Dany jest trójkąt o boku długości 8 oraz kąty przyległe do tego boku mają miary 45o i 120o
Oblicz pole i obwód tego trójkąta
13 sie 21:58
Eta:

Myślę,że rysunek wszystko wyjaśnia

Trojkąt ABD prostokątny i równoramienny
Trojkąt ACD o katach 30
o,60
o,90
o
to |AC|=2x , |AD|=|BD|=x
√3 i |BD|=x+8 i |AB|= |AD|
√2= x
√6
zatem:
x
√3=x+8 ⇒ x(
√3−1)=8 ⇒ 2x=8(
√3+1)
| | 1 | |
P(ABC)= |
| *2x*8*sin120o ⇒ P(ABCD)=................. dokończ |
| | 2 | |
Obwód ΔABC : L= 2x+8 +x
√6=....................... dokończ
13 sie 22:48
Mila:

I sposób
| 8 | | a | | b | |
| = |
| = |
| |
| sin15 | | sin45 | | sin120 | |
8*sin45=a*sin15
a=8*(
√3+1)
a*sin120=b*sin45
8*(
√3+1)*
√3=b*
√2
8*(3+
√3)=b*
√2 /*
√2
b=4*(3
√2+
√6
==================
II sposób
W ΔBDC:
W ΔADC: h=|AD|
a
√3=16+a
a
√3−a=16
a*(
√3−1}=16 * (
√3+1)
a*2=16(
√3+1})
a=8*(
√3+1)
============
dalej jw.
Resztę sam licz, posprawdzaj rachunki, może coś zgubiłam
13 sie 23:02
iteRacj@:
Bardzo się cieszę, że dzisiaj jest taki dobry wieczór dla rozwiązań z planimetrii.
Czy możecie napisać, jak zrobić zadanie
377382?
Zaciekawiło mnie, ale z rozwiązaniem sobie nie poradziłam.
13 sie 23:29