Oblicz miejsce zerowe funkcji
Janek: Oblicz miejsce zerowe funkcji:
a) f(x)=||x2−5|−7|+||x2−7|−5|
b) f(x)=√x3+x2−4x−4x*(x5−9x)
13 sie 20:51
the foxi:
a)
f(x)=0
wiemy, że ta funkcja nie przyjmuje wartości ujemnych, za to dodatnie na pewno
ale czy przyjmuje wartość 0?
wtedy musiałaby zajść sytuacja, gdy ||x2−5|−7|=0 oraz ||x2−7|−5|=0
|x2−5|=7
x2−5=7 lub x2−5=−7
x2=12 lub x2=−2
x=√12 lub x=−√12
i teraz sprawdźmy, czy dla tych iksów spełnione jest równanie ||x2−7|−5|=0
||√122−7|−5|=||12−7|−5|=|5−5|=0
dla x=−√12 równanie jest również spełnione
zatem miejsca zerowe to x=√12 oraz x=−√12
albo, inaczej zapisując, x=2√3 lub x=−2√3
13 sie 20:57
the foxi:
b)
domyślam się, że pod pierwiastkiem powinno być √x3+x2−4x−4
f(x)=0
iloczyn dwóch składników jest równy zero wtedy, gdy choć jeden z nich jest równy zero
√x3+x2−4x−4=0 lub x5−9x=0
1)x3+x2−4x−4=0
x2(x+1)−4(x+1)=0
(x2−4)(x+1)=0
(x+2)(x+1)(x−2)=0
x=−2 lub x=−1 lub x=2
2)x5−9x=0
x(x4−9)=0
x(x2−3)(x2+3)=0
(x+3)x(x−3)(x2+3)=0
x=−3 lub x=0 lub x=3
czerwonego wielomianu nie rozłożysz już bardziej w zbiorze liczb rzeczywistych
podsumowując:
f(x)=0 ⇔ x∊{−3;−2;−1;0;2;3}
13 sie 21:01
the foxi:
ups, pomyłka w b)
x(x2−3)(x2+3)=0
(x+√3)x(x−√3)(x2+3)=0
x=−√3 lub x=0 lub x=√3
czerwonego wielomianu nie rozłożysz już bardziej w zbiorze liczb rzeczywistych
podsumowując:
f(x)=0 ⇔ x∊{−2;−√3;−1;0;√3;2;3}
13 sie 21:03
Janek: Dziękuję bardzo
13 sie 21:14
the foxi:
13 sie 21:15