matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
y:
a
b
7(x−3)
Funkcja f i g określone wzorami: f(x)=
+
i g(x)=
.
x+2
x−5
x
2
−3x−10
Znajdź liczby a i b wiedząc, że dla każdej liczby x∊{R}/{−2,5} zachodzi równość f(x)=g(x) Przekształciłam:
a(x−5)+b(x+2)
7(x−3)
f(x)=
i g(x)=
(x+2)(x−5)
(x+2)(x−5)
f(x)=g(x) ⇔ a(x−5)+b(x+2) = 7(x−3) Stanęłam na tym etapie. Ma ktoś pomysł, co zrobić dalej?
13 sie 08:31
Adamm:
kiedy 2 wielomiany są równe? kiedy mają takie same współczynniki a+b = 7 −5a+2b = −21
13 sie 08:45
y:
Dziekuje
13 sie 09:05
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick