trygonometria
Karol: Wiedząc, że α jest kątem ostrym, oblicz wartość wyrażenia:
a) tg4 α, jeżeli sin α = √32
b) sinα+cosαsinα−cosα , jeżeli tgα=2
12 sie 22:16
Eta:
a) sinα=
√3/2 ⇒ α=60
o to tg60
o=
√3
tg
4α= (
√3)
4= 9
b) dzieląc licznik i mianownik przez cosα
| | sinα+cosα | | tgα+1 | |
|
| = |
| = 3 |
| | sinα−cosα | | tgα−1 | |
12 sie 22:31
Blee:
a)
| | √3 | | 1 | |
sin a = |
| −> cos a = |
| (korzystasz z jedynki trygonometrycznej) |
| | 2 | | 2 | |
| | sina | |
więc tg4a = ( |
| )4 = (√3)4 = 9 |
| | cosa | |
b)
| | 2√5 | | √5 | |
tga = 2 −> sina = |
| i cos a = |
| (korzystasz z jedynki trygonometrycznej) |
| | 5 | | 5 | |
| | sina + cosa | |
więc |
| = ... |
| | sina − cosa | |
12 sie 22:32
Jerzy:
a) Jaką miarę ma kąt α ?
12 sie 22:33
Eta:
Napisano........... kąt α −− ostry
12 sie 22:35
Jerzy: @Blee , chyba nie tędy najkrótsza droga
12 sie 22:36
Eta:
12 sie 22:38
Jerzy:
Witaj
Eta, pytanie nie było do Ciebie
12 sie 22:39
Karol:
Dzięki Eta
13 sie 00:26