Równanie liniowe z parametrami.
cardi bardi : Dane jest równanie z niewiadomą x. Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania ze względu na wartość
parametrów.
a) (2c+d)x=0
b) bx=cx+b
c) bx=a(b−x)
Proszę o wyjaśnienie. Nie jestem w stanie rozwiązać tych 3 przykładów mimo, że ułożyłem
wszystkie wyrazy do równania liniowego w postaci ax+b=0.
12 sie 20:48
iteRacj@:
Jeśli zapiszemy równanie liniowe ma postaci Ax+B=0, to mamy trzy możliwości:
1/ A=0, B=0 → równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
2/ A=0, B≠0 → równanie nie ma rozwiązań
| | −B | |
3/ A≠0, B≠0 → równanie ma jedno rozwiązanie, x= |
| |
| | A | |
np. b) bx=cx+b
cx+b−bx=0
(c−b)x+b=0, wtedy A=c−b i B=b i dalej analizuj wg 1/, 2/, 3/
12 sie 21:09
iteRacj@:
| | −B | |
* poprawka do 3/ A≠0, Bdowolne → równanie ma jedno rozwiązanie, x= |
| |
| | A | |
12 sie 21:14
iteRacj@:
a) (2c+d)x=0 → A=2c+d, B=0
więc są dwie możliwości:
1/ jeśli 2c+d=0, to równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
| | −B | | 0 | |
3/ gdy 2c+d≠0 równanie ma jedno rozwiązanie: x= |
| = |
| =0 |
| | A | | 2c+d | |
12 sie 21:46
cardi bardi : Bardzo dziękuję! <3
12 sie 22:08