Trygonometria , wykres , wartość bezwzględna , nie ogarniam
kacpi666xd: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=| tg(π/2−x) |−1 gdzie x€(−2π,−π)U(−π,0)U(0,π). Na podstawie
wykresu wyznacz :
a) miejsca zerowe funkcji f
b) zbiór rozwiązań nierówności
f(x+π/4)<0 . Proszę o wytłumaczenie bo naprawdę nie mogę ogarnąć jak to zrobić
12 sie 16:38
iteRacj@:

1/ naszkicuj wykres funkcji f(x)=|tg(π/2−x)|−1 gdzie x∊(−2π,−π)U(−π,0)U(0,π)
mamy dwie możliwości:
a/ zauważyć, że
tg(π/2−x)=ctg(x) i narysować jako wyjściową funkcję
g(x)=
ctg(x)=
tg(π/2−x), następnie wartość bezwzględną tej funkcji
h(x)=
|ctg(x)|=
|tg(π/2−x)| i na koniec przesunąć wykres o wektor [0,−1], żeby
otrzymać f(x)=
|ctg(x)|−1=
|tg(π/2−x)|−1
12 sie 20:12
the foxi:
Zauważ, że tg(π/2−x)=ctg(x).
f(x)=ctg(x)
f(x)=|ctg(x)| − to, co poniżej osi OX, odbij symetrycznie do góry
f(x)=|ctg(x)|−1 − cały wykres obniż o 1
Kolejna kwestia − dziedzina
x∊(−2π,−π)U(−π,0)U(0,π) to po prostu x∊(−2π;π)\{−π;0}
I lecisz:
a) miejsca zerowe, czyli rozwiąż f(x)=0
b) f(x+π/4)=|ctg(x+π/4)|−1
zatem rozwiąż nierówność |ctg(x+π/4)|−1<0
w razie pytań, pisz
12 sie 20:12
iteRacj@:

b/ narysować jako wyjściową funkcję g(x)=
tg(x),
| | π | |
następnie przesunąć wykres o wektor [ |
| ,0] otrzymując h(x)=tg(x−π/2) |
| | 2 | |
i na koniec symetrycznie odbić wykres względem osi OX, żeby otrzymać
k(x)=
−tg(x−π/2)=
tg(π/2−x)=
ctg(x)
i przejść do wykonania przekształceń z punktu a/
12 sie 20:22
kacpi666xd: Dziękuję wam bardzo! Dwa dni się męczyłem z tym . Pozdrawiam serdecznie!
12 sie 22:05
the foxi:
12 sie 22:33
kacpi666xd: Czemu tg(π/2−x)=ctgx?
13 sie 13:49
kacpi666xd: A , dobra . Ogarniam .
13 sie 13:53