Milo: Zatem (z tego, co napisał Adamm), funkcja graniczna to f:
f(x) = 0 dla x=0
f(x) = 1 dla x∊(0,1]
Czy mamy zbieżność jednostajną?
dla x>0:
sup|(2x)
1/n − 1| = sup|e
1/n*ln(2x) − 1| ≥ |e
1/n*ln(e−n) − 1| = |e
−1 − 1|,
(nierówność wzięła się stąd, że n−te supremum jest z samej definicji większe równe niż gdy za x
podstawimy jakiś x
n.
Wybraliśmy x
n = 1/2e
−n, co oczywiście jest z przedziału (0,1] )
A zatem nie mamy zbieżności jednostajnej, bo pokazaliśmy, że dla każdego n
supremum na (0,1] z |f
n − f| jest równe co najmniej 1−1/e, w szczególności więc ciąg supremów
nie zbiega do 0
Tzn. o ile się nie pomyliłem w rachunkach