Wykaż, że jesli x+y+z =0, to xy+yz+zx≤0
Xod: Wykaż, że jesli x+y+z =0, to xy+yz+zx≤0
x+y+z=0 => (x+y+z)2 =0
xy+yz+zx≤0 => 2(xy+yz+zx)≤0
x2 + y2 + z2 + 2*(xy+yz+ zx) =0
x2 + y2 + z2 = a
(xy+yz+ zx) = b
a≥0 + 2*b =0 więc b≤0, ponieważ suma liczby nieujemnej tylko z liczbą niedodatnią da wynik
równy 0.
Proszę o poprawienie błędów
12 sie 05:48
iteRacj@:
Masz dopiero wykazać, że teza jest prawdziwa, więc w trakcie dowodzenia nie możesz się opierać
na jej prawdziwości!
Czyli nie możesz korzystać ze stwierdzenia xy+yz+zx≤0⇒2(xy+yz+zx)≤0
x+y+z=0 ⇒ (x+y+z)2 =0 ⇒ x2+y2+z2+2*(xy+yz+zx) =0
x2+y2+z2=−2*(xy+yz+zx)
x2+y2+z2≥0 ⇒ −2*(xy+yz+zx)≥0 // : (−2)
(xy+yz+zx)≤0 c.n.w.
12 sie 08:59