Tożsamości
Artu: Może mi ktoś powiedzieć o co tu chodzi ?
https://prnt.sc/khgugd
To trzeba porównać stronami, czy jak ?
11 sie 20:46
Artu: To trzeba porównać stronami ? W pierwszym wyszło mi, że L jest odwrotnością P
11 sie 20:48
Adamm: ostatnie
11 sie 20:48
Mila:
Trzeba wykazać, że L=P odpowiednio przekształcając na ogół jedną ze stron.
11 sie 20:49
Artu: Zacznę przekształcać od stron z tangensami, ale pierwsze 2 według mnie się nie zgadzają.
11 sie 20:50
Artu: Po przekształceniu jednej ze stron zawsze mi wyszła odwrotność strony drugiej.. może mi ktoś to
jakoś rozpisać ?
11 sie 20:52
Mila:
b)α−kąt ostry
| | cosα | | 1−sinα | | cosα*(1−sinα) | |
L= |
| * |
| = |
| = |
| | 1+sinα | | 1−sinα | | 1−sin2α | |
| cosα*(1−sinα) | | 1−sinα | | 1 | |
| = |
| = |
| −tgα≠P |
| cos2α | | cosα | | cosα | |
to nie jest tożsamość
11 sie 20:54
Adamm: ostatnie i trzecie
11 sie 20:55
the foxi:
| | 1 | | sinα | | 1 | | sinα+1 | | cosα | |
1) tgα+ |
| = |
| + |
| = |
| ≠ |
| |
| | cosα | | cosα | | cosα | | cosα | | 1+sinα | |
11 sie 20:55
Eta:
3/ jest tożsamością
| | cosα | | 1−sinα | | cosα(1−sinα) | | cosα(1−sinα) | |
L= |
| * |
| = |
| = |
| = |
| | 1+sinα | | 1−sinα | | 1−sin2α | | cos2α | |
4/ też bo
| | 1 | | 1−sinα | |
P= |
| −tgα= |
| =L z 3/ |
| | cosα | | cosα | |
11 sie 21:07