Trapez ABCD
Artu: Trapez ABCD, w którym boki AB oraz CD są równoległe, kąt ADC = 135 stopni, kąt BCD = 120
stopni, AD = 2 CD = 2 pierw. z 2. Oblicz obwód oraz pole trapezu.
11 sie 19:35
mat: Ile ma kąt DAB?
11 sie 19:40
Artu: Nie jest podane, staram się to policzyć używając trójkątów szczególnych, ale dziwne wyniki
wychodzą.
11 sie 19:45
mat: poprowadz sobie wysokosc z D na AB
11 sie 19:46
Artu: Mam. Wyszły mi 2 trójkąty szczególne i kwadrat o bokach 2 pierw z 2. Wysokośc to 2 pierw z 2.
11 sie 19:47
the foxi:
∡ADC+∡DAB=180o
11 sie 19:49
the foxi:
Wysokość powinna być równa 2.
11 sie 19:51
Eta:
11 sie 19:58
11 sie 19:59
Artu: coś takiego mi wychodzi
11 sie 19:59
Artu: Ob = 5√2 + √6 + 2
11 sie 20:00
the foxi:
...chyba jako jedyny zrozumiałem ten zapis jako "AD=2*CD=2
√2"
11 sie 20:09
Artu: Pole chyba wychodzi mi błędnie : 10 + √126
11 sie 20:11
mat: the foxi, ja tez tak myslalem
11 sie 20:21
Eta:
| | √6 | | √3 | |
P=0,5*√2*√2+√2*2√2+0,5*√2* |
| = 5+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
11 sie 20:23
Artu: Ostatecznie wyszło mi 15+√33 − wynik był prawidłowy według odpowiedzi
11 sie 20:25
Eta:
11 sie 20:27
Artu: Dzięki za pomoc
11 sie 20:32
Eta: Na zdrowie

To na rozgrzewkę takie zadanko

Zad2/
Trapez prostokątny ABCD o podstawach AB i CD jest opisany na okręgu
Ramię AD jest wysokością zaś ramię BC ma długość 10 oraz |AB|=2|CD|
Oblicz pole tego trapezu
11 sie 20:39
Artu: Oj, ale to już nie na dzisiaj

mam jeszcze kilka zadań do zrobienia, a działy trafiają się
różne. Matura coraz bliżej a w głowie średnio świta
11 sie 20:42
Mila:

II sposób
CE||AD
|AE|=2
√2
1)
| | √2 | |
PAECD=2*2√2*sin45=2*2√2* |
| =4 |
| | 2 | |
4=2
√2*h
h=
√2
2) W ΔEBC:
| | c√3 | | c√3 | | 2√6 | |
h= |
| ⇔ |
| =√2⇔c= |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
|EF|=
√2
| | 1 | | √6 | | 1 | | √12 | |
PΔEBC= |
| *(√2+ |
| )*√2= |
| *(2+ |
| ) |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
3)
================
4)obw=2+5
√2+
√6
11 sie 20:47