Powtórzenie z funkcji kwadratowej
Artu: Funkcja kwadratowa fx określona wzorem f(x)=ax2−10x+c ma wierzchołek w punkcie o odciętej
p=5/4. Jednym z miejsc zerowych tej funkcji jest x=2. Wyznacz wartości współczynników a i c.
Czy dobrze mi wyszło, że a to 4 ? Czy wystarczy wziąć f od 2 żeby wyliczyć c ?
11 sie 18:49
Artu: Źle przeczytałem.. f(0)=2.. czyli wystarczy obliczyć f od 0 i porównać do 2 ? Wyjdzie a = 4 i c
=2 ?
11 sie 18:51
mat: x=2 jest miejscem zerowym znaczy ze f(2)=0
11 sie 18:59
mat: miejsce drugie miejsce zerowe musi byc symetryczne względem wierzchołka, więc
|p−x
1|=|p−x
2|
| 3 | | 5 | | 5 | | 3 | | 2 | | 1 | |
| =| |
| −x2|→x2= |
| − |
| = |
| = |
| |
| 4 | | 3 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
11 sie 19:02
mat:
i masz układ rownan jak podstawisz za x=2, 1/2
f(2)=0
f(1/2)=0
11 sie 19:03
Artu: I teraz z wzorów viete'a można obliczyć a i c ? Wyszło mi a=4 i c =4.
11 sie 19:07
mat: | | −10 | | 10 | |
x1+x2=2.5=− |
| = |
| →a=4 |
| | a | | a | |
tak!
11 sie 19:08
mat: ale stosowanie tutaj wzorow Viete'a jest troche nadużyciem

[aczkolwiek poprawnym]
11 sie 19:09
mat: naturalnie by było po prostu rozwiązac uklad 2 rownan z 2 niewiadomymi
11 sie 19:10
Artu: Dziękuję serdecznie !

kompletnie zapomniałem przez miesiąc wolnego i wole sobie już zacząć
przypominać.
11 sie 19:10
Eta:
Inny sposób
a≠0
x1=2 i xw=5/4 to x2=2xw−x2 ⇒ x2=1/2
f(x)=a(x−2)(x−1/2) = ax2−2,5ax+a i f(x)=ax2−10x+c
to −2,5a=−10 ⇒ a=4 i c=a=4
========================
11 sie 19:48