matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Raf:
Rozpisałby ktoś rozwiązanie tej pochodnej? Nie samo rozwiązanie ale wszystko tak jak się pisze, bez tłumaczeń, powinienem zrozumieć
u=ln x/y Pochodna x z tej funkcji oraz pochodna po y (pochodna 2 zmiennych?)
10 sie 22:05
Blee:
1
x
1
1
y
1
1
u'
x
=
*(
)'
x
=
*
=
*
=
x
y
y
x
y
y
x
y
x
1
x
y
x
1
u'
y
=
*(
)'
y
=
* ( −
) = −
x
y
y
x
y
2
y
10 sie 22:44
Mila:
du
1
x
y
1
1
=
*(
)'=
*
=
dx
x
y
y
x
y
x
10 sie 22:49
Raf:
Teraz widzę swój błąd, dziękuję
11 sie 08:21