Shzjs
Qwerty: Jaka metoda rozwiązać układ równań(macierze)
{3x2+x3=0
{x1+x2+x3=0
{x1+4x2+2x3=0
Cramer nie daje rady, jakieś pomysły?
10 sie 10:22
PW: A co tu rozwiązywać?
(1) x3=−3x2
podstawione do pozostałych dwóch równań daje
(2) x1+x2−3x2=0
(3) x1+4x2−6x2=0,
czyli
x1−2x2=0
x1−2x2=0
(dwa identyczne równania), z których wynika
x1=2x2.
Widać, że dla dowolnej liczby x2 rozwiązaniem układu jest trójka
(2x2, x2, −3x2).
Jest to więc zadanie na poziomie gimnazjum.
Studentowi przeszkadza nadmiar wiedzy (a może niedostatek?), dlatego pisze: "Cramer nie daje
rady".
10 sie 11:49
PW: 377378 − po co wpisujesz dwa razy to samo zadanie?
Blee też Ci nie powiedział jak rozwiązać używając macierzy

Trzeba dokładnie zapoznać
się z teorią.
Wiem, że marudzę, ale to nie może być zgadywanka "a może Cramer, a może Gauss, a może…"
Liczymy rząd macierzy i stosujemy odpowiednie twierdzenie.
10 sie 12:01
iteRacj@:
@PW Podejście autora i odpowiedź na pytanie z Twojego postu daje wpis w nagłówku:
krótki opis zadania − Shzjs
10 sie 12:51
Qwerty: Dodało się 2 razy, bo internet słabo działa i sądziłam że się nie dodało, a usunąć już chyba
się nie da. Co do twierdzeń, w jakim celu liczyć rząd macierzy do np. Cramera? Tu się liczy
chyba wyznacznik różny od 0,wiex wychodzi na to że wszystko trzeba liczyć det, rzA.. Dziękuję
10 sie 21:56
Adamm:
Zawsze licz Gaussem, najlepsza metoda.
Co do rzędu, liczy się to by określić ile będziemy mieli parametrów, i takie tam
Ale nie ma sensu liczyć rzędu, jeśli trzeba takie równanie rozwiązać
10 sie 23:14
Qwerty: Dziękuję bardzo
11 sie 08:23