Trygonometria
Ania: Dla jakich wartości parametru x∊<0;π/2> liczby sin
2x, cosx, tgx tworzą ciąg geometryczny.
cos
2x=sin
2x*tgx
| (sinx−cosx)(sin2x+sinxcosx+cos2x) | |
| =0 |
| cosx | |
| (sinx−cosx)(1+12sin2x) | |
| =0 |
| cosx | |
Jak to dalej rozwiązać? Albo gdzie popełniłam błąd. Proszę o pomoc
9 sie 18:19
Jerzy:
Dobrze, teraz: sinx − cosx = 0 ( pamiętaj o przedziale)
9 sie 20:20
Ania: Podałby ktoś rozwiązanie, bo nie wiem czy dobrze mi wyszło?
13 sie 17:32
Jerzy:
x = π/4
13 sie 18:02
Ania: Też mi tak wychodzi. Mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego pomijamy resztę w liczniku oraz
mianownik?
13 sie 18:51
Jerzy: cosx jest różny od zera, bo nie istniałby tg
drugi nawias w liczniku jest zawsze dodatni ( spróbuj to uzasadnić )
13 sie 18:56
Jerzy: cosx jest różny od zera, bo nie istniałby tg
drugi nawias w liczniku jest zawsze dodatni ( spróbuj to uzasadnić )
13 sie 18:56
Jerzy: cosx jest różny od zera, bo nie istniałby tg
drugi nawias w liczniku jest zawsze dodatni ( spróbuj to uzasadnić )
13 sie 18:56