Narysuj w układzie współrzędnych figurę będącą zbiorem punktów, których współrz
dwuimienny: Witam, mam problem z obliczeniem pola w tym zadaniu.
Narysuj w układzie współrzędnych figurę będącą zbiorem punktów, których współrzędne (x,y)
spełniają
nierówność x2 + y2 − 6|y| <9. Obilcz pole tej figury.
9 sie 18:11
Mila:

1) y≥0
x
2+y
2−6y≤9
x
2+(y−3)
2−9≤9
x
2+(y−3)
2≤18
x
2+(y−3)
2≤(3
√2)
2 półkole: y≥0 i S=(0,3) i r=3
√2
2) y<0
x
2+y
2+6y≤9
x
2+(y+3)
2≤18 półkole bez odcinka nad osią OX, S=(0,−3) i r=3
√2
y=0 to
x
2+9=18
x=3 lub x=−3
| 1 | |
PΔABS= |
| *6*(3√2−3)=3*(3√2−3)=9*(√2−1) |
| 2 | |
α=90
o
| 9 | |
PFigury=18π−[ |
| π−9*(√2−1)] |
| 2 | |
dokończ rachunki
9 sie 18:43