Wyznacz zbiór wartości.
Mati: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=√3cos3x+sin3x+1
9 sie 16:15
Adamm:
f(x) = cos(3x+α)+1
ZW = [0, 2]
9 sie 16:25
Adamm:
źle
ZW = [1/2, 3/2]
9 sie 16:25
Mati: Mógłbyś wytłumaczyć jak to rozpisałeś, proszę?
9 sie 16:39
Adamm:
znowu źle 0−0
f(x)=2[(√3/2)cos(3x)+(1/2)sin(3x)]+1
teraz dla jakiegoś kąta α, nie ważne jakiego, mamy
cos(α) = √3/2, sin(α) = −1/2
bo ich kwadraty sumują się do jedynki
więc możemy użyć wzoru na sumę kątów w cosinusie, i mamy
f(x) = 2cos(3x+α)+1
i tutaj widzisz że się pomyliłem, bo jest 2 zamiast 1/2
i wiemy że cos(3x+α) przyjmuje wartości z [−1, 1]
więc
f(x) przyjmuje wartości z [−1, 3]
9 sie 16:43
Saizou :
√3cos3x+sin3x+1=
| | √3 | | 1 | |
2( |
| cos3x+ |
| sin3x)+1= |
| | 2 | | 2 | |
2(sin60cos3x+cos60sin3x)+1= stosujemy wzór sin(x+y)=sinxcosy+cosxsiny
2sin(60+3x)+1
−1≤sin(60+3x)≤1
−2≤2sin(60+3x)≤2
−1≤2sin(60+3x)+1≤3
9 sie 16:45
Mati: Dziękuję bardzo za pomoc
9 sie 16:53