silnia i permutacje
Helena Paździochowa: Oblicz ile zer ma na końcu liczba 30! ?
9 sie 16:11
Adamm:
[30/5] = 6
[6/5] = 1
7 zer
9 sie 16:21
Helena Paździochowa: dlaczego tak? skąd się wzięły te obliczenia?
9 sie 16:29
Adamm: wydedukuj matematyczko
9 sie 16:31
Adamm:
wystarczy policzyć ile mamy liczb podzielnych przez 5, a ile przez 25
wśród liczb między 1 a 30
9 sie 16:35
PW: Dla dziecka:
10, 20, 30, (2.5), (4.15), (8.25) − każda z tych liczb kończy się zerem, a ostatnia dwoma
zerami,a więc iloczyn kończy się siedmioma zerami.
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,
11.12.13.14.15.16.17.18,19,20,
21,22,23,24,25,26,27,28,29,30
Iloczyn pozostałych liczb (czarnych) nie kończy się zerem.
(są wśród nich liczby parzyste, ale nie ma podzielnych przez 5).
9 sie 16:44
Helena Paździochowa: Sposobu jaki zaproponował Adamm wcale nie zrozumiałam natomiast sposób PW już bardziej jest dla
mnie zrozumiały
9 sie 17:15
Mila:
Zliczamy ile piątek jest w iloczynie 30!
Dwójek jest więcej , bo co druga liczba w iloczynie jest parzysta.
2*5=10 dla każdej pary takich czynników
| | 30 | |
[ |
| ]=6 nawiasy oznaczają cechę liczby |
| | 5 | |
| | 30 | |
[ |
| ]=1 doliczyliśmy jeszcze jedną piątkę bo 25=5*5 |
| | 25 | |
Suma:
6+1=7 liczba piątek w rozkładzie 30! na czynniki pierwsze.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=factor+30!
ten sposób przyda się aby np. obliczyc ile jest zer na końcu liczby 1000!
Oblicz!
9 sie 18:52
Helena Paździochowa: Dzięki Mila nareszcie jakaś zrozumiała odpowiedź chociaż odp. PW nawet też była dobra
11 sie 13:16
Adamm:
ja wolę tak liczyć
[1000/5] = 200
[200/5] = 40
[40/5] = 8
[8/5] = 1
mamy 249 zer
ten sam wynik, a łatwiej
11 sie 13:29
Adamm:
w podobny sposób możemy znaleźć rozkład 1000! na liczby pierwsze
[1000/2] = 500
[500/2] = 250
[250/2] = 125
[125/2] = 62
[62/2] = 31
[31/2] = 15
[15/2] = 7
[7/2] = 3
[3/2] = 1
mamy 2994
[1000/3] = 333
[333/3] = 111
[111/3] = 37
[37/3] = 12
[12/3] = 4
[4/3] = 1
mamy 3498
5 już wiemy, 5249
[1000/7] = 142
[142/7] = 20
[20/7] = 2
mamy 7164
[1000/11] = 90
[90/11] = 8
mamy 1198
[1000/13] = 76
[76/13] = 5
mamy 1381
[1000/17] = 58
[58/17] = 3
mamy 1761
[1000/19] = 52
[52/19] = 2
mamy 1954
[1000/23] = 43
[43/23] = 1
mamy 2344, 2935, 3133, 3727, 4124, 4323, 4721, 5318, 5916,
6116, 6714, 7114, 7313, 7913, 8313, ... itd.
11 sie 13:45