Rozwiązywanie nierówności z zastosowaniem wykresów funkcji
D4n1s0:

Rozwiąż nierówności wykorzystując wykresy odpowiednich funkcji:
−x
2 ≤ [x]
Czy ten przedział to od −
∞ do tej czerwonej kropki? Potem {−1} i <0; +
∞).
Skąd mam wiedzieć co to za liczba w tej kropce, zwłaszcza, że szkic nie jest idealny mimo
wszystko.
9 sie 15:11
Blee:
−2 = −x2 −> x2 = 2 −> x = +/− √2
9 sie 15:14
Adamm:
trzeba sprawdzić
[x] = −x2 = −2
x = −√2
9 sie 15:14
Jerzy:
A po co Ci ta wiedza ?
Szukasz taych argumentów, dla których wykres funkcji g(x) = [x] leży nad wykresem f(x) = −x2,
albo się z nim styka.
9 sie 15:15
D4n1s0: Właśnie leży nad do argumentu −√2.
9 sie 15:22
Jerzy:
| | 1 | |
A np. dla x = − |
| , który wykres "leży" nad którym ? |
| | 2 | |
9 sie 15:30
Jerzy:
Musisz wyznaczyć wszystkie te argumenty, dla których cała parabola leży pod lub ma co najwyżej
jeden punkt wspólny
z wykresem g(x) = [x]
9 sie 15:38