matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
oli:
Oblicz całke ∫1/
√
cos
3
x sin
5
x
dx
9 sie 08:15
Adamm:
u = tg(x)
1
du =
dx
cos
2
(x)
1
cos
2
(x) =
u
2
+1
u
2
sin
2
(x) =
u
2
+1
u
sin(x)cos(x) =
1+u
2
1
∫
dx = ∫
√
[u/(1+u
2
)]/[u
2
/(u
2
+1)]
3
du =
√
cos
3
(x)sin
5
(x)
u
−3/2
u
1/2
= ∫ (1+u
2
)
√
1/u
5
du = ∫ u
−5/2
+ u
−1/2
du =
+
+ C =
−3/2
1/2
2
= −
tg(x))
−3/2
+ 2(tg(x))
1/2
+ C
3
9 sie 10:57