zbiory
xyz: Dany jest zbor A={1,2,3........15,16}. Ile jest niepustych podzbiorów zbioru A takich że suma
elementów tego zbiory jest podzielna przez 3?
8 sie 23:19
Mila:
Podziel zbiór A na części:
A1={1,4,7,10,13} − liczby dające resztę 1 po podzieleniu przez 3.
A2={2,5,8,11,14} − liczby dające resztę 2 po podzieleniu przez 3
A3=[3,6,9,12,15} − liczby dające resztę 0 po podzieleniu przez 3
Teraz wybieraj odpowiednio podzbiory.
Może jest inny sposób, to ktoś napisze.
8 sie 23:43
jc:
(216+25)/3 − 1
odejmuję 1 bo nie dopuszczamy pustego podzbioru (o sumie 0).
Na pewno mój sposób nie jest łatwiejszy. Nawet nie wiem, czy wynik poprawny.
−−−−−
f(x)=(1+x)(1+x2)(1+x3)...(1+x16)
[f(1)+f(a)+f(b)]/2 − 1
1, a, b = 3 różne pierwiastki zespolone z 1.
8 sie 23:50
Blee:
liczby z tego zbioru dzielimy na:
te które:
1) dają resztę 1
2) dają resztą 2
3) dają resztę 0
Kiedy suma liczb będzie podzielna przez 3? Wtedy gdy różnica ilości liczb z grup (1) i (2) jest
podzielna przez 3
8 sie 23:58
Mila:
A1={1,4,7,10,13,16}
9 sie 00:00
Adamm:
@jc
wygląda ok
9 sie 00:10
Adamm:
sprawdziłem dokładniej
wynik też się zgadza
9 sie 00:17