..
Pata: Ktoś chętny w udowodnieniu {x} jest ciągła, x ∉ Z
8 sie 21:42
Adamm:
f(x) = {x} = x dla x∊(0, 1)
więc jest ciągła na (0, 1)
co więcej, funkcja ta jest okresowa o okresie 1
stąd wynika że jest ciągła na każdym z przedziałów postaci (n, n+1) gdzie n jest jakąś liczbą
całkowitą
dlatego jest ciągła dla każdego x∊R \ Z
8 sie 22:36
Pata: f(x) = {x} = x ?
nie rozumiem tego zapisu
8 sie 22:59
the foxi:
dla x∊(0, 1) f(x)={x} przyjmuje dokładnie takie same wartości jak g(x)=x
f(0.5)=g(0.5)=0.5
f(0.333)=g(0.333)=0.333
f(0.79)=g(0.79)=0.79
i tak dalej
8 sie 23:52
Pata: dziekuje
9 sie 14:43