Oblicz długość drugiej przekątnej
Bartek:

Boki równoległoboku mają długość 6 i 8 cm, a jedna z przekątnych ma długość 10 cm. Oblicz
długość drugiej przekątnej. Kąt α jest ostry.
8 sie 17:58
Mila:
Dobrze przepisałeś?
8 sie 19:00
Bartek: Tak
8 sie 19:14
Bartek: Temat zamknięty

. Samemu udało mi się to rozwiązać.
8 sie 19:45
Mila:
No i jaki masz wynik?
8 sie 20:19
mat:
Takim równoległobokiem jest prostokąt
α= 900 i druga przekątna też ma długość 10 cm
8 sie 20:21
Bartek: Punkty A(4,12) i B(6,27) należą do wykresu niemonotonicznego ciągu geometrycznego (gn).
− Oblicz siódmy wyraz ciągu (gn).
− Oblicz sumę sześciu wyrazów ciągu (gn).
Pomożecie?
8 sie 20:42
Mila:
Ale napisałeś, że α− kąt ostry, Czy to Twój komentarz, a w treści nie było nic o kącie?
8 sie 20:42
Bartek: Zadanie, które wcześniej podałem miało błędy i zostało poprawione, bo wymyślała je moja
nauczycielka.
8 sie 20:50
the foxi:
g
4=12 oraz g
6=27
| g6 | | 27 | | 9 | | 9 | | 3 | | 3 | |
| =q2= |
| = |
| ⇒ q=√ |
| = |
| ∨ q=− |
| |
| g4 | | 12 | | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
ale Twój ciąg jest niemonotoniczny, zatem q=− |
| |
| | 2 | |
−Oblicz siódmy wyraz ciągu (g
n).
g
7=g
6*q=.......
−Oblicz sumę sześciu wyrazów ciągu (g
n).
I podstaw do wzoru − g
1 znasz, n znasz (6).
8 sie 21:07