wielomian zespolony
iteRacj@:
Wielomian zespolony rozłóż na czynniki liniowe:
z(z+1)(z+2)(z+3)+1
8 sie 14:59
ICSP: Wymnóż pierwszy z czwartym oraz drugi z trzecim. Potem ewentualnie podstaw u = z2 + 3z
8 sie 15:13
Blee:
dla ułatwienia:
k = z + 3/2
(k − 3/2)(k−1/2)(k+1/2)(k+3/2) + 1 = (k2 − 9/4)(k2 − 1/4) + 1 = (*)
niech u2 = k2 − 5/4
(*) = (u2 − 1)(u2 + 1) + 1 = u4 − 1 + 1 = u4 = (k2 − 5/4)2 = [(k − √5/2)(k + √5/2)]2
=
= [(z + (3−√5)/2)(z + (3+√5)/2)]2
8 sie 15:13
iteRacj@:
z(z+3)(z+2)(z+1)+1=(z
2+3z)(z
2+3z+2)+1=(z
2+3z)[(z
2+3z)+2]+1=(z
2+3z)
2+2(z
2+3z)+1=
| | 3−√5 | | 3+√5 | |
(z2+3z+1)2=[(z + |
| )(z+ |
| )]2 |
| | 2 | | 2 | |
poskutkowało, dziękuję!
8 sie 15:27