wielomian
ulka: Niech b bedzie dowolną liczbą naturalną oraz W(x)=x1998−x1997−x4−3bx+3x+3b+1. Pokaż że
nie istnieje liczba całkowita a taka że W(a) =0.
8 sie 11:58
Adamm:
a musi być równe 1 lub −1
W(1) = 3
W(−1) = 6b−1
w obu przypadkach dostajemy liczbę różną od 0
8 sie 12:09
Saizou :
Adamm dlaczego akurat 1 lub −1, skoro wyraz wolny tego wielomianu to 3b+1?
8 sie 12:39
Adamm:
Źle spojrzałem
8 sie 13:05
ICSP: W(x) = (x−1)[x1997 − (x+1)(x2 + 1) − 3(b−1)] + 3
8 sie 13:57
ulka: i jak dalej bo jakos nie widze
8 sie 14:02
Adamm:
z tego co napisał ICSP
a−1 musi być dzielnikiem 3
8 sie 14:17
ulka: czyli spradzam teraz np W(4) ?
8 sie 14:18
ICSP: Wyrażenie w drugim nawiasie dla x ∊ C oraz b ∊ N jest liczbą całkowitą, więc zakładając
x ≠ 1 dostajesz
| | −3 | |
x1997 − (x+1)(x2 + 1) − 3(b−1) = |
| |
| | x − 1 | |
Czyli x − 1 musi być jednym z 4 dzielników 3. Wystarczy rozpatrzeć 4 przypadki i zobaczyć co
wyjdzie.
8 sie 15:13